BeNeLux | Duitsland | Frankrijk

Luik - Courtil - Echternach - Merzkirchen - Eisenach - Weissmess - Luik

€689 per persoon

DAG 1

We ontmoeten elkaar in Luik en vertrekken dezelfde dag nog richting de Nederlandse grens. Voor degenen die ver weg wonen kan er een extra overnachting bij worden geboekt, zodat je om 10uur 's ochtends de fiets op kunt stappen.

Na Valkenburg fietsen we verder zuidwaarts door prachtig Belgisch Limburg om na 86 kilometer en 1000 hoogtemeters uiteindelijk weer in Luik aan te komen. 

Daar kun je je koffers uitstallen in het hotel en lekker wat gaan eten in de stad of in het hotel.

Luik - Luik

DAG 2

Na een stevig ontbijt vertrekken we verder zuidwaarts richting de noord-Luxemburgse grens. Tijdens deze etappe worden de heuvels hoger en moet er meer worden geklommen.

Meer en meer gaan we de Ardennen in richting het zuid-oosten. We klimmen tijdens deze etappe circa 1500 meter over ongeveer 85 kilometer. 

Je slaapt in een comfortabel hotel, na de dag te hebben doorgenomen met je fietsgenoten.

Luik - Courtil

DAG 3

Vanuit het Belgische Courtil vertrekt de materiaalwagen met lunch en bagage verder richting de Luxemburgse en Duitse grens

 

De heuvels zijn nog hoger dan gisteren en de etappe is zwaarder. Toch nog altijd prima te doen voor de geoefende wielrenners onder ons. Na 10 kilometer passeren we de Luxemburgse grens en fietsen we maar liefst 120 kilometer over Luxemburgs grondgebied.

Na 85 kilometer naderen we het Luxemburgse plaatsje Echternach waar je de koffer weer even uit kunt pakken. Echternach biedt vele restaurants en bars waar je prima terecht kunt om lekker te eten en te drinken.

Courtil - Echternach

DAG 4

Vandaag doen we drie landen aan. We gaan eerst langs de Duitse grens richting het zuiden naar de regio Moselle in Noord Frankrijk. Tijdens deze etappe fiets je langs de wijngaarden aan de westkant van de Moezel. De weg biedt vele mooie uitzichten op de rivier, die je vooral van vele ansichtkaarten kent.

Tegen de grens passeer je het dorpje Schengen, waar in 1986 de ondertekening van het inmiddels bekende Verdrag plaatsvond.

Bij Schengen fiets je Frankrijk binnen. Hier maken we een lus van circa 15 kilometer om vervolgens aan de oostzijde van de Moezel terecht te komen. Hier bij het plaatsje Kaltweiler bereiken we het zuidelijkste deel van de tocht. 

 

We fietsen nu noordwaarts langs het prachtige kasteel De Malbrouck naar de eindbestemming van deze etappe, het Duitse plaatsje Merzkirche.

Echternach - Merzkirche

DAG 5

Je wordt weer wakker de buurt van Merzkirche en je maakt je op voor alweer de 5e dag oftewel de vierde etappe van deze tocht. 

Tijdens deze etappe nader je het Duitse Eifel gebied. Dit gebied staat bekend om een haar vele dorpjes en uitdagende kronkelende weggetjes tegen de groene heuvels. Ook hier vertegenwoordigd de Moezel een terugkerend beeld in je uitzichten vanaf de fiets. 

Voordat we de Moezel bereiken komen we op circa 10 kilometer op een zijtak van deze bekende rivier, namelijk de Saar. Langs deze Saar was in de 20e eeuw veel industrie (kolen, ijzer en staal). Deze steden hebben geprofiteerd van hun ligging aan deze rivier.

Bij het stadje Konz treffen we de Moezel weer en fietsen we verder noordwaarts langs de oever van de rivier. Langs dit klein-stedelijke stukje route is er ruimschoots gelegenheid om eens te stoppen voor een drankje op het terras. Bij Schweich steken we de Moezel over en fietsen we verder naar het noorden om uiteindelijk bij het plaatsje Eisenach te overnachten.

Merzkirche - Eisenach

DAG 6

Vanaf Eisenach fietsen we verder richting België. Met een stevig ontbijt achter de kiezen moet het zeker deze circa 100 kilometer succesvol af te leggen. 

Toch wacht er nog een pittig eerste deel van deze vijfde etappe. Over de eerste 60 kilometer zullen er namelijk 1100 hoogtemeters moeten worden afgelegd.

De laatste 45 km in België is het nog 600 meter klimmen, tegen 600 meter afdalen. Mooie vergezichten en leuke afdalingen wisselen elkaar snel af. 

Uiteindelijk kom je aan in de plaats Weismess. In deze omgeving zullen we onderdak gaan vinden voor nog één gezellige bonte avond en een laatste, hopelijk goede, nachtrust.

Eisenach - Weismess

DAG 7

Het laatste ontbijt, de laatste etappedag is aangebroken. We geven nog even alles om uiteindelijk ongeschonden de auto in Luik weer te kunnen pakken om vanavond weer in  je eigen bed te kunnen slapen.

Deze etappe van 1400 hoogtemeter en 1700 meter afdalen is met 75 km zogezegd pittig maar prima te doen. De avond voor deze dag zal allesbepalend zijn :)

Uiteraard wacht het team van Etappe Tours tot iedereen de tocht heeft volbracht. We blijven hulp verlenen daar waar dat nodig is. In Luik nemen we afscheid van elkaar. Voor degenen die het willen kunnen er nog gegevens worden uitgewisseld. Hopelijk tot de volgende tocht met Etappe Cycling Tours!

Weismess - Luik